Savjeti stomatologa
Zastitite zube vaseg dijeteta

TRUDNICE
Razvoj zuba djeteta pocinje još u trudnoci, stoga posjetite stomatologa radi odgovarajucih savjeta.
MALA DJECA
    •    Prva posjeta stomatologu najkasnije do navršene 1. godine zivota!
    •    Izbjegavajte davanje zasladjene varalice i uspavljivanje sa flašicom
    •    Pocnite cistiti zubice odmah po nicanju prvog zuba

Više...
 
Karijes - uzroci i posljedice
Svaka rupa u zubu predstavlja dodatno mjesto za zadržavanje hrane, stvaranje plaka i razmnožavanje velikog broja bakterija. Karijes je kronicna bolest koja vrlo sporo napreduje, a simptomi se teško otkrivaju. Ponekad prodje i godina dana od pocetka samog procesa do pojave prvih simptoma. U konacnici, karijes se manifestira truljenjem zubnih supstanci (cakline, dentina i korjena zuba). Od ideje da crvi uzrokuju truljenje zuba, koja se pojavila 200 godina prije Krista, pa sve do danas postoje brojne teorije o tome kako nastaje karijes.
Više...
 
Zeleni caj cuva i cisti desni

Izgledi da ce netko razviti bolest desni smanjuje se i s povecanjem unosa zelenog caja, ciji ce sastojci inhibirati opasne klice i oštecenja koja izazivaju. Najvažnija je dobra oralna higijena. Jedna šalica zelenog caja na dan mogla bi pomoci u održavanju zdravlja desni. Ovaj zakljucak temelji se na novom japanskom istraživanju koje je pokazalo da se medju muškarcima srednjih godina izgledi da ce netko razviti bolest desni smanjivala s povecanjem unosa zelenog caja. Za svaku šalicu zelenog caja tijekom dana rizik od pojave znakova bolesti desni – ukljucujuci povlacenje, te cesto krvarenje desni – se smanjivao, izvijestili su istraživaci u casopisu Journal of Periodontology. "Rezultati ne znace da je zeleni caj zamjena za redovite preglede. Povezanost izmecu zelenog caja i manjih izgleda za pojavu bolesti desni je dosta slaba", izjavio je za Reuters Health dr. Yoshihiro Shimazaki, jedan od istraživaca studije.

Više...
 
Zdravlje zubi

Najbolji nacin sprecavanja pojave bolesti zuba, zubnog mesa ili usne šupljine je razvijanje pravilnih navika zubne njege. Vrlo je važno stvoriti rutinu pranja zubi nakon svakog jela i medjuobroka, te prije spavanja. Kod djece je potrebno od malih nogu razviti svijest o važnosti higijene usne šupljine. Prvih cetiri do pet godina djetetovog života pomažite mu u cišcenju zubi i zubnog mesa, dok dijete ne stekne sigurnost da to ucini samo.

Više...
 
Zubobolja ili zasto bole zubi
Sigurno ste bar jednom u životu osjetili da vas boli zub, a mnogi su vjerojatno imali i neprospavanu noć zbog toga. Jedan od najučestalijih razloga posjeta stomatologu je upravo zubna bol (dentalgija, odontalgija). Da barem približno razumijemo zašto se to događa, potrebno je da razjasnimo građu zuba, kao osnovne jedinice složenog stomatognatog ili žvačnog sustava, nedjeljive cjeline od cjelokupnog organizma.
 
Više...
 

NOVOSTI ZA ČLANOVE

Partnerske komore